1000 års historie samlet på ét sted – Roskildes tårn og kirkeruin åbner igen
17.05.2021

5. juni åbner Sankt Laurentius og gæster kan igen gå på opdagelse i kirkeruinen og tårnet, der tilsammen rummer 1000 års historie. Foto: ROMU.
5. juni åbner Roskildes tårn og kirkeruin Sankt Laurentius igen. Når dørene åbnes for besøgende, vil stedets historie blive fortalt på ny, og det bliver igen muligt at gå på opdagelse i ruinen og få udkig over byen fra tårnets top.
Fra grundlovsdag bliver det igen muligt at opleve Sankt Laurentius, Roskildes unikke kirkeruin og tårn, der samler 1000 års historie på ét sted, over og under Stændertorvet. Mens dørene i et par år har været lukkede og låst for gæster, har en gruppe medarbejdere på ROMU arbejdet på at få stedets historie fortalt på ny. Det har resulteret i nye fortællinger om både ruin og tårn.
Derfor kan gæster snart gå på oplevelse under jorden i den skjulte kirkeruin og dykke ned i stedets første 500 år, der fortæller om kirken fra den tidlige middelalder.
Og de kan tage en tur op ad de snoede trapper i det gamle kirketårn og få indblik i stedets næste 500 år. Tårnet har, efter kirkens nedrivning kort før reformationen, været både fængsel og rådhustårn. Samtidig er det det eneste sted, man kan komme op og kigge ud over byen.
”Vi har ønsket både at formidle historien om den unikke kirkeruin og historien om tårnet. Begge steder er særlige på hver deres måde. Det unikke er, at du på ét og samme sted kan opleve hele 1000 års historie. Derfor har det været vigtigt for os, at begge fortællinger er med i den nye formidling,” fortæller Mette Høj, museumsinspektør og samlingsansvarlig på ROMU.
Oplev middelalderruin og fængselshistorier
Besøger man Sankt Laurentius kan man i ruinen for eksempel se kirkens unikke mosaikgulv og kulturlagene, der viser, hvordan landskabet er vokset markant siden kirkens opførelse i middelalderen. I tårnet kan man blandt andet tage et kig i to gamle fængselsceller, hvor de gamle vægge bærer præg af fangernes skriblerier om deres tid i fangeskab. Går man helt op i tårnets top, hvor tårnvægteren holdt brandvagt, kan man se tårnets gamle klokke og få udkig til byens tage.
”Stedet bærer på mange års fortællinger, for eksempel fra fangerne der har siddet fængslet i tårnet og fra tårnvægteren. Deres historier gør oplevelsen levende, og med den ny formidling viser vi, hvordan stedet er et indblik i byens liv gennem tiderne,” fortæller Mette Høj.
Besøg Sankt Laurentius
Dørene åbner lørdag den 5. juni kl. 11.
Stedet kan opleves hele sommeren fra tirsdag til søndag kl. 11-15.
Billetprisen er 40 kr. for voksne, mens der er gratis adgang for børn og unge under 18 år.
Fra 1. september har Sankt Laurentius åbent alle lørdage, søndage og helligdage.
FLERE ARTIKLER
HVERKEN TEGL ELLER GRANIT – KENDER DU MATERIALET, SOM STORE DELE AF DEN TIDLIGE MIDDELALDERS ROSKILDE ER BYGGET AF?
En særlig type sten var i den tidlige middelalder favoritmaterialet til bygningsværker i datidens Roskilde. Stenen kaldes frådsten, og fordi den kunne brydes i Elverdamsdalen og var let at arbejde med, blev den flittigt brugt til især Roskildes mange kirker i tiden, før teglsten tog over.
Byens levende brandalarm – tårnvægterens job var ikke en loppetjans
Vægterne i de gamle købstæder er i dag måske mest kendte for at synge, hvad klokken var blevet i løbet af natten. Men de havde mange andre funktioner end dét. Læs om Roskildes vægtere og ikke mindst om tårnvægteren, der havde den kolde og ensomme opgave med at våge højt over byen for at andre kunne sove trygt.
Sankt Laurentius tårnet – omstillingsparat bygning gennem 500 år
Tårnet til Sankt Laurentius blev oprindeligt bygget som kirketårn. Men da kirken blev revet ned i forbindelse med reformationen, blev tårnet bevaret og har i årevis været benyttet til gavn for byen. I tårnet, der nu genåbner som besøgssted, kan man opleve dets 500 årige og meget alsidige historie, der både rummer fortællinger om fangeflugter og byens brandvagt.