EN SKJULT PERLE MIDT I ROSKILDE CENTRUM

Et besøg i Sankt Laurentius Museum er en enestående mulighed for at komme helt tæt på den tidlige middelalders kirkebyggeri i Danmark. Museet består af et kirketårn samt en underjordisk kirkeruin skjult 2 meter under Stændertorvet – midt i Roskilde centrum.

I ruinen kan du bevæge dig rundt langs den oprindelig kirkes grundrids og nederste 2-3 meter ydervæg, der er skåret ud i kildekalk. Hernede under jorden kan du også se en række spændende arkæologiske fund fra kirken samt det unikke og berømte oprindelige teglstensgulv.

Fra butikken i kirketårnet kan du bevæge dig op ad kirketårnets smalle vindeltrappe op til tårnets top. Undervejs kan du se tårnets gamle fængselsceller, den store kirkeklokke samt nyde udsigten over byens tage.

Sankt Laurentius Museum er en historisk perle i Roskilde. Museet består af en underjordisk kirkeruin samt et endnu bevaret kirketårn.

Kirkeruin:
Kirkeruinen med det berømte teglstensgulv befinder sig i dag ca. 2 meter under Roskilde bys centrale torv “Stændertorvet”. I ruinen er der indrettet et lille museum med fund fra den arkæologiske udgravning, der blev foretaget i 1998.

Som byens øvrige kirker fra middelalderen var kirken opført af det lokale byggemateriale kildekalk, mens der ved efterfølgende ombygninger er anvendt røde teglsten. Skibet blev i slutningen af middelalderen forlænget mod vest, hvor også det stadig eksisterende kirketårn blev opført. Før stenkirken lå der på stedet en trækirke bygget i 1000-tallet, hvorfra kun begravelser kendes. Kun et udsnit af kirkens grundplan fra ca. 1125 er udgravet og dermed synligt, når man går rundt i udstillingen.

Kirketårnet:
Det idag bevarede kirketårn blev opført i tiden omkring år 1500, som tårn til Sankt Laurentii kirke. Da selve kirken blev revet ned i forbindelse med reformationen i 1536-37, blev tårnet skånet og fik funktion som ”byens tårn.” Det fik en verdslig funktion i byens liv – klokkeringning og det sted, hvorfra der blev holdt brandvagt. I 1731 brændte byens rådhus, der lå i Algade. Et nyt blev opført fire år senere, nu placeret i forbindelse med Sankt Laurentii tårn. Kirketårnet blev nu til et rådhustårn.

Kigger du op på tårnet kan du udefra se et relief af helgenen Sankt Laurentius. Den helgen som kirken ved opførelsen blev indviet til.

Myten om Sankt Laurentius:
Laurentius var en af middelalderens mest populære helgener. Legenden fortæller, at Pave Sixtus II mødte to unge mænd, Laurentius og Vincent, på en rejse i Spanien og tog dem med til Rom. Her blev Laurentius kassemester for den kristne menighed. Da Sixtus blev fængslet i forbindelse med kristenforfølgelser, bad han Laurentius om at forvalte kirkens skatte, hvorpå Laurentius forærede dem til de fattige. Da kejseren fik nys om en skat, blev Laurentius stillet i forhør, hvor han lovede at bringe den til kejseren. Tre dage senere kom han med de fattige og sagde:

”Dette er kirkens rigdom, de evige skatte, som aldrig mindskes, men forøges hver dag”.

For dette måtte Laurentius lide martyrdøden. Legenden fortæller, at Laurentius, da han lå på risten, sagde til bødlen: ”Vend mig om, stegen har fået nok på denne side”.

Åbningstider: 
1. juni -31. august
Tirsdag – lørdag: 11-15

1. september – 31. maj
Lørdage: 11-15
Adventssøndage i december: 11-15

Særlige åbningsdage:
Uge 7 og 8: Mandag-lørdag: 11-15
Uge 42: Mandag-lørdag: 11-15
Adventssøndage i december 11-15
Mandag før påske: 11-15

Entrépriser:  
Voksne: 25 kr.
Grupper (min. 15 pers.): 15 kr. pr. pers.
Børn og unge 0-17 år: Gratis
Handikapledsagere kommer gratis ind på museet ved fremvisning af ledsagerkort.

Årskort:
Årskort voksne  350 kr.
Årskort u. 27 år. 150 kr.

Årskort indeholder følgende:

  • Ubegrænset adgang til alle ROMUs besøgssteder (undtaget Domkirkemuseet) i et år fra udstedelsesdato
  • Rabat på udvalgte arrangementer
  • 10 % rabat på udvalgte varer i ROMUs museumsbutikker
  • 10 % rabat på ROMUs egne publikationer
  • Tilsendt nyhedsbrev

Kort og Rabataftaler:
Museet modtager Copenhagen Card. Læs mere om Copenhagen Card her.
Der ydes 25% rabat på museets entrébillet ved fremvisning af Politiken Plus-kort. Læs mere om Politikken Plus aftale her.
Kortholdere fra “ICOM” samt “Organisationen Danske Museer” har gratis adgang til museet.

Ankomst med tog:
Fra Roskilde Station er der ca. 10. minutters gang til museet. Find din rejse med DSB rejseplan

Ankomst med bil:
Find vej med Google Maps herunder:

Parkering:
Sankt Laurentius ligger lige ved byens centrale torv – Stændertorvet. Her er det muligt at parkere. Vær opmærksom på, at parkering er tidsbegrænset.

Cykler:
Cykler kan parkere langs museets facade

Kørestole:
Det er desværre ikke muligt at benytte kørestol på museet.

Barnevogne:
Der er mulighed for at parkere barnevogne foran museets indgangen til museet.

Fotografering:
Man må gerne fotografere på museet.

Kæledyr:
Vi er glade for dyr. Men da vi har fødevarer i butikken må kæledyr ikke medbringes på museet. Undtaget herfra er førerhunde.

Rygning:
Rygning er ikke tilladt på museet.

 

Til top
post-1022

Vægternissen Severin

BEGIVENHED

I perioden 25. november – 23. december 2017 kan du gå på nissejagt efter Vægternissen Severin i Sankt Laurentius krogede gange. Vægternissen Severin har arbejdet i Sankt Laurentius i mere end 500 år, faktisk lige siden tårnet blev bygget. Mens Roskilde sover, sørger Severin for god ro og orden. Ser han en brand, ringer han straks med den store klokke.

Før i tiden skulle Severin også synge klokken højt hver time hele natten, men i dag vil folk i Roskilde have deres nattesøvn, så nu nøjes han med at ringe med det lille timeur. Om dagen sidder Severin i tårnet og blunder i sin bløde lænestol, så han er frisk og ud-hvilet til nattens arbejde. Med mindre rotterne kommer og vækker ham!

Som alle andre nisser ser man kun sjældent Severin. Når der kommer mennesker i tårnet, gemmer han sig. Se om du kan finde Severins nissebo – og hvis du kigger godt efter, kan du måske også få et glimt af Severin? Se også, om du kan finde alle de rotter, som gemmer sig i tårnet. De har det nemlig også med at stikke af i en vældig fart, hvis der kommer mennesker!

Tid, pris, sted
25. november – 23. december. I museets åbningstid.
25 kr. Børn og unge under 18 år gratis
Sankt Laurentius, Stændertorvet, 4000 Roskilde

post-1136

Pilgrimsrejsen

BEGIVENHED

I vinterferien 2018 kan du tage på “pilgrimsrejse” i Skt. Laurentius. Du står overfor en lang rejse! Du har besluttet dig for, at du vil vise alle – din familie, samfundet, kirken, Gud og dig selv, at du er en god katolik. Derfor skal du gå hele vejen til Spanien og tilbage igen.

Hvorfor du skal vise, at du er en god katolik? – og hvorfor du skal gå til Spanien for at bevise det? Jo, det er såmænd fordi, du pludselig er sendt mere end 500 år tilbage i tiden og skal på pilgrimsrejse! Alt dét, skal du nok få mere at vide om. I Skt. Laurentius kan familien på egen hånd prøve kræfter med pilgrimsrejsens mange overvejelser, oplevelser og udfordringer. Som ægte pilgrimsrejsende får I, hvis I klarer opgaven, et pilgrimsbevis med hjem! Velkommen til vinterferie i Skt. Laurentius.

Tid, pris og sted
10. februar – 24. februar, i åbningstiden
Alm. entré: 25 kr. Børn og unge under 18 år gratis
Skt. Laurentius, Stændertorvet, 4000 Roskilde

post-1135

Under jorden

BEGIVENHED

Når du befinder dig på Roskilde Bys centrale torv “Stændertorvet” har du måske lagt mærke til omridset af en stor kirke lige ved Sankt Laurentii kirketårn. Omridset indikerer hvor den gamle middelalderkirke lå og går du ind i museet og 2 meter under jorden, kan du se nærmere på kirkeruinen med det berømte og velbevaret teglstensgulv, som blev fundet ved en arkæologisk udgravning af Stændertorvet i 1998.

Kig forbi det lille museum og få et indblik i Roskilde Bys middelalderhistorie. Læs mere om Sankt Laurentius kirkeruin her. 

 

post-1134

Butik

BEGIVENHED

Besøg museumsbutikken i Sankt Laurentius. Her finder du et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Det er gratis entré til museets butik

Åbent i dag
d.15-11-2018
11.00-16.00